Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Пета юбилейна среща на балканските писатели

 19 Октомври 2007

Балканите - територия на европейския дух - това е темата на петата юбилейна среща на балканските писатели, която бе открита официално тази сутрин в Кърджали. В нея вземат участие творци от пет страни -Думитру Йон от Румъния, Бранко Цветковски и Никола Клюсев от Македония, Ахмед Атасой и Мустафа Хатиплер от Турция, Димитрис Краниотис и Ибрахим Балталъ от Гърция. От българска страна в литературните четения ще се включат Кольо Георгиев, Димитър Христов, Веселин Стоянов, Валентин Найденов, Воймир Асенов, Димитър Милов и местни автори - Иво Георгиев, Филип Хорозов, Иванко Маринов, Маргарита Павлова, Петър Хаджинаков.
Тези срещи на хората на духа са много важни за взаимното ни опознаване. Чрез тях ние искаме Балканите да не бъдат енигма за света, а да се отворят към него, каза в приветствието си към гостите Мюмюн Тахир - председател на Академията за европейска култура “Орфеева лира “. В словото си той подчерта още, че Кърджали бе избран преди няколко години за домакин на този форум като европейски град – модел за етнокултурно съжителство и център, възникнал върху древни орфически светилища.
Организатори на писателската среща са Академия “Орфеева лира “, читалище “Юмер Лютви” със съдействието на СБП, МК и подкрепата на община Кърджали.
Първата сесия бе открита от поета Иван Есенсски, който призова творците да пазят езика, на който творят, защото само така могат да съхранят онази идентичност и колоритност, с които Балканите привличат европейците и другите народи в света.
Писателската среща ще продължи с литературни дискусии. Утре авторите ще гостуват на студентите във Филиал “Л. Каравелов”, а по- късно в Арткъщата в Дъждовница. Програмата предвиижда и посещение на тракийския дворец Перперикон. На 21 октомври гостите ще присъстват и на празника на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 3468 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign