Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества 95 години от освобождението си

 22 Октомври 2007

На 21 октомври Кърджали отбеляза 95 години от освобождението си.
След повече от три десетилетия на площад “Освобождение” в събота се състоя тържествена заря- проверка, с командващ бригаден ген. Цветан Харизанов -командир на Втора лека пехотна бригада. За първи път зарята бе приета от началника на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков. Сред почетните роти бяха гвардейци от представителната Национална гвардейска част и действащи воини от поделението в град Хасково.
Вечерта продължи с голям концерт -спектакъл “Това е България” на ансамбъл “Българе”.
С тържествен ритуал бе отбелязан и Деня на Кърджали- 21 октомври. Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген. Делов - освободителя на Кърджали.
Въпреки лошото време, много граждани се събраха пред най-известния монумент, свързан със събитията от Балканската война –Паметника на Освободителите в Градската градина.
Сред официалните гости бяха евродепутатът проф. Владко Панайотов, народни представители от региона, министърът на културата проф. Стефан Данаилов, заместник- министри, областният управител Ангел Коджаманов, проф Георги Марков - зам - председател на Националния инициативен комитет за честване на Балканската война , директор на Института по историа към БАН ,бивши кметове и почетни граждани на Кърджали, лидери на политически партии, обществени организации и граждански сдружения.
В знак на почит и преклонение пред подвига на войниците, офицерите и доброволците, загиналите за освобождението на Източните Родопи бяха поднесени много венци и цветя от признателните потомци.
Слово по случай празника на града и годишнината от Балканската война произнесе вр. и. д. кмет на община Кърджали инж. Нурджан Юсеин.
Поздравителна телеграма за празника изпрати и президентът на Р България Георги Първанов.
Празничният ден продължи с богата музикална програма с участието на Ансамбъла на Българската армия и концерт на народните изпълнители Тодор Кожухаров и Динка Русева. В дните, посветени на годишнината, Кърджали бе домакин и на Национален тракийски събор.

Още снимки
 Прочитания: 2755 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign