Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Творческа вечер на поета Петър Василев

 22 Октомври 2007

Представянето на новата книга “Не само хляба “ на Петър Василев в Кърджали събра много любители на поезията , приятели на автора ,негови почитатели от страната , творци от Гърция , Македония , Турция , Румъния . Проявата бе част от Петата среща на балканските писатели в Кърджали /19-21 октомвври / , организарина от СБП , Академия “Орфеева лира “ , община Кърджали и Регионална библиотека “Н.Вапцаров”.
Животът и творчеството на П. Василев трайно са свързани с Родопите , дълги години той учителства в района , бил е зам.- главен редактор на в .“Нов живот” , председател на Клуба на културните дейци в Кърджали . След установаването му в Хасково , Петър Василев става един от създателите на алманах” Юг”. Заедно с Ивайло Балабанов и Иван Николов в продължение на повече от две десетилетия определя облика на литературния живот в региона , открива и насърчава млади дарования , които по – късно трайно се вписват в цялостния културен процес на страната ,сподели водещият на творческата вечер Иванко Маринов – директор на библиотеката. Присъстващите творци от балканските страни поздравиха юбиляра с по едно свое стихотворение , а срещата продължи до късно с изказвания , спомени и авторски рецитал на Петър Василев.
Поетичният сборник “ Не само хляба” съдържа избрани и нови стихове и поеми .Автор на корицата е кърджалийският художник Емил Пенчев , а на илюстрациите - Георги Трифонов . С тринайстата си поред книга Петър Василев посреща своята 70 - годишнина. По случай юбилея поетът бе удостоен с почетна грамота на Академия “Орфеева лира” за големия му принос в развитието на литературния и културен живот в Кърджали и Родопите.


 Прочитания: 2064 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign