Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фестивал на съвременното изкуство

 19 Ноември 2007

От 23 до 25 ноември в София ще се проведе Фестивал на продукции и проекти в областта на съвременното изкуство, подкрепени от Швейцарската културна програма в България в периода 2004 – 2008 г. Заглавието на фестивала е Finito ma non troppo и идеята му е да покаже, че след оттеглянето на финансовата подкрепа на Про Хелвеция и Швейцарската агенция за развитие от България, ще останат неповторими образци и политики за ефективност на сектора.
На 22 ноември в 16.00 ч. в зала „Безименна” на Центъра за култура и дебат „Червената къща” гостите на събитието ще могат да посетят изложба, организирана от Артдвижение Кръг – „Артефакти от Източните Родопи” (обекти от село Дъждовница). 300 чифта терлици, изработени от местните хора, ще бъдат включени в различни артсъчетания с модерното изложбено пространство. На следващия ден, 23 ноември (петък), от 17.00 ч. гостите ще присъстват на представяне на книгата „Посветено на терлика: 20 артекспедиции в Източните Родопи”, чието публикуване стана възможно с подкрепата на Община Кърджали.
Книгата съдържа разговори и фотоси от местния начин на живот, култура и семейна памет в Източните Родопи. Тя е първото по-цялостно изследване на празничната култура в региона, резултат от 3-годишно изследване на Кръг, в което участват млади хора от Кърджали, автори страната и европейски творци. Едно артприключение, състоящо се в промяна на позициите и трансформация на артиста в местен жител, едно пристрастяване към сънуването на реалността, доколкото е достъпна.
В представянето на книгата ще участват журналистите Яна Боянова от Българското национално радио и Ирина Недева от Канал 1 на БНТ.
 Прочитания: 2516 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign