Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Социална кухня отвори врати в Кърджали

 03 Декември 2007

На 1 декември в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали бе открита социална кухня. В продължение на три месеца 60-70 души в неравностойно и затруднено положение ще получават безплатно топла храна.
Инициативата за този проект е на Община Кърджали, Гражданско сдружение “Единнност и солидарност за икономически просперитет“- София и Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Атанас Дафовски “.
Кърджали е първата по рода си община в страната, която предприема подобно начинание. Общият бюджет, с който стартира програмата е 4 500 лв.
С тази програма ние няма да решим всички проблеми на хората , защото това е една скромна помощ, но вярваме, че през зимните месеци и в дните на свещените празници и за християни ,и мюсюлмани, това е един добър жест. Най – радостното е ,че за първи път гражданска структура съвместно с общината и нашето здравно заведение помагат на хора в затруднено положение. Това е важен знак, че вече обществото ни проявява признаци на солидарност, каза в приветствието си д-р Тодор Черкезов - изп. директор на МБАЛ.
Реализирането на този проект е потвърждение, че социалната политика се осъзнава не само като задължение на държавата и местната власт, но и на гражданските структури, каквато е Сдружението за “Единност и солидарност за икономически просперитет”. Този проект е уникален не само защото за първи път се реализира в Кърджали, но и защото така на практика се осъществява публично- частно партньорство в посока на една социална политика, каза в словото си кметът инж Хасан Азис и заяви ,че Община Кърджали ще съдейства социалната кухня да продължи да работи и след месец февруари като се разширява кръга на подпомаганите хора както от Кърджали, така и от по –малките населени места.
Гражданско сдружение “Единност и солидарност за икономически просперитет” –София е създадено с цел да подпомага утвърждаването и развитието на съвременното гражданско общество, развито пазарно стопанство и социална държавност. В него членуват инженери, лекари, художници, спортисти, архитекти, културни и обществени дейци. На тържеството по откриване на социалната кухна в Кърджали присътваше и неговият председател Георги Йорданов. Вера Будьонова от Сдружението поздрави всички, подкрепили реализирането на първия проект в Кърджали.
Топлата храна по програмата ще се получава два пъти седмично в специални вакумирани пакети. Кухненският бокс е изцяло обновен, отговаря на всички хигиенни изисквания, столовата предлага уют и модерно обслужване. Първото приготвено меню включваше супа, руло “Стефани” и десерт.
На тържеството в събота бяха дошли повече от гражданите, включени в програмата. Първите пакети те получиха лично от кмета на община инж. Хасан Азис и изп. директор на болницата д-р Тодор Черкезов.




Още снимки




 Прочитания: 2311 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign