Панорамен изглед на Кърджали


Начало Архив на новините

Архив за месец: Март - 2019 г.

За девети път бяха раздадени наградите за превод от английски на български в рамките на Месеца на Америка

 01 Март 2019
За девети пореден път в Кърджали бяха раздадени наградите за превод от английски на български в рамките на Месеца на Америка. Общо 76 ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев”, СУ”Петко Р.Славейков” и СУ”Отец Паисий” се включиха в инициативата на Дружество „Приятели на САЩ” и си оспорваха наградите. Те бяха в три възрастови групи 10, 11 и 12 клас.

Кметът подари 2850 мартенички на деца от община Кърджали

 01 Март 2019
Мартенички имаше за малчуганите от 23-те детски заведения на територията на общината, посетителите на Дневния център за деца с увреждания”Надежда”, за децата от защитеното жилище и центровете от семеен тип и други социални заведения. Инж.Азис посети днес детска градина „Детелина“, където закичи лично малчуганите.

Баба Марта закичи с мартеници децата в ОДК

 01 Март 2019
С пъстър и весел празник над 250 деца посрещнаха днес Баба Марта в обновената зала на ОДК. По традиция всяка година Община Кърджали и ОДК организират празник с Баба Марта за децата на Кърджали. В програмата участваха децата от Школата по етнография и краезнание, клуб „Театрално студио”, ДВГ „До Ре Ми” и Школата за модерни танци.

Кърджалийци поднесоха цветя и венци пред паметника на Руския воин

 03 Март 2019
С поднасяне на цветя и венци започна общоградското тържество в Кърджали по случай националния празник 3 март и 141 години от Освобождението на България през 1878 г. Признателните кърджалийци се преклониха пред подвига на хилядите борци и воини, отдали живота си за свободата , независимостта и обединението на отечеството

Кърджали чества тържествено 3 март

 03 Март 2019
Кърджали тържествено чества 3 март. Празникът по случай 141 години от освобождението на България от османско владичество започна с ученическо шествие. Слово произнесе кметът инж. Хасан Азис

Инж. Хасан Азис: Обикновените хора винаги са живели заедно

 03 Март 2019
Традиционно Третомартенско кафе в Кърджали събра отново на една маса кметът, попът и мюфтията. Домакин на срещата бе дългогодишният учител Байрам Юсеин, който припомни, че през 2019 г.стават 15 години от първото кафе на толерантността

Азербайджан гостува на Кърджали за празника Невруз

 07 Март 2019
На 11 март 2019 г. от 17:00 ч. в Дома на културата в град Кърджали ще бъде отбелязан празникът Невруз. Организатори на проявата са Посолството на Република Азербайджан,  Международния фонд за тюркската култура и наследство (със седалище в Баку) и Община Кърджали.

Сирнишкият огън, една забравена традиция, пресъздадоха в музея в Кърджали

 07 Март 2019
Деца и родители изпълниха залите и двора на РИМ в Кърджали снощи. Специалисти от музея и участници от Школата по етнография и краезнание към Общински детски комплекс представиха празничната обредност, характерна за Сирни заговезни

Лалета от инж.Хасан Азис за служителките в общината

 08 Март 2019
123 лалета получиха всички жени – служителки в Общинска администрация в Кърджали, по случай 8 март – Международен ден на жената. В началото на работния ден те бяха посрещнати на входа на администрацията от кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис, заместник кметовете Тунджай Шюкрю и Веселина Тихомирова, секретаря на общината Сезгин Бекир и получиха цвете с пожелание за здраве, радост, много усмивки и щастие.

Документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция вече е в  Кърджали

 11 Март 2019
Документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция вече е в  Кърджали.  Днес тя бе открита от  председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и символичния домакин областния управител Никола Чанев  в присъствието на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и народните представители Адлен Шевкед и Ерол Мехмед.

Азербайджан гостува на Кърджали

 11 Март 2019
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис посрещна днес Нейно Превъзходителство  Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България и Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, Азербайджан.

Общински конкурс за съвременни танци "Децата на Кърджали танцуват"

 12 Март 2019
Регламент за участие в Общински конкурс за съвременни танци "Децата на Кърджали танцуват" Кърджали-20 април 2019г.

Посланикът на Азербайджан и кметът инж. Хасан Азис събраха кърджалийци на хилядолетния празник Навруз

 12 Март 2019
Празникът Навруз, който е включен в представителния списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на Юнеско, е свързан с настъпването на пролетта, с равноденствието и с надеждата. Неговият синоним е „нов ден” и е зареден с надеждата за ново начало на възраждащата се след зимата природа. В празника Навруз, чиято дата за честване е 21 март, обявена с решение на ООН за Международен ден, се преплитат много български пролетни празници като пролетното равноденствие, баба Марта, Сирни Заговезни, Великден.

Кърджали - домакин на две големи спортни прояви в седмицата от 13 до 17 март

 13 Март 2019
Кърджали e домакин на две големи спортни прояви. От 13 март до 17 март ще се състои Републиканско първенство по бокс за юноши младша възраст. На 15 март ще бъде открито тридневното Международно състезание „Кърджали 4x4 Офроуд Фест"

Вандали посегнаха на 70-годишен смърч в Градската градина

 13 Март 2019
70-годишен сребърен смърч осъмна, вчера, с окършени долни клони  и нарушена цялостна визия на короната.  Дървото е едно от общо трите, които растат в областния град. Това е първо подобно посегателство върху толкова скъп и ценен вид.

Започна приемът на заявления за постъпване в детските градини на Кърджали за новата учебна година

 13 Март 2019
275 са свободните места в яслени групи за деца родени през 2017 година и 370 за първа възрастова група. Това е капацитетът на детските градини в град Кърджали, с който общината стартира приема на заявления за постъпване  в тях през новата учебна година. Приемът на заявления започна от 1 март и ще продължи два месеца.

Социално предприятие „Обществена пералня и услуги в дома” заработи в Община Кърджали

 13 Март 2019
В Кърджали бе открито Общинско социално предприятие „Обществена пералня и услуги в дома”. Новосъздаденото социално звено работи вече трети месец и осигурява заетост на 32 лица.СП „Обществена пералня и услуги в дома“ предоставя следните услуги- обществена пералня, почасово почистване на дома и социалната услуга „Домашен помощник”

Веселина Тихомирова откри кръг от Държавното първенство по бокс – юноши младша възраст

 13 Март 2019
Заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова откри кръг от Държавното лично отборно първенство по бокс за юноши младша възраст в зала „Арпезос 2”. Над 200 талантливи млади боксьори от цялата страна ще се включат в турнира като срещите ще продължат до 17 март включително. От Арда Бокс участват 9 състезатели.

Продължава монтажа на нови лед лампи в центъра на Кърджали

 14 Март 2019
Продължава поставянето на новите лед лампи в Кърджали. От началото на следващата седмица по график работните групи  на фирмата изпълнител по проект „Реконструкция и въвеждане на енергоспестяващо осветление в Кърджали“ще стартират дейностите и в централната градска част на града.

Кметът на Кърджали се срещна с инвеститори от Дания

 14 Март 2019
Инвеститорски интерес и възможност за реализация  на производството си на територията на Кърджали заявиха  Улрик Палисхож и Ларс Нилсен,  представители на датската  фирма COMFYSOCKS  от  град Хенинг  на среща с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Интересни места за публиката по време на „Кърджали 4х4 офроуд празник 2019“

 14 Март 2019
Интересни места за публиката по време на „Кърджали 4х4 офроуд  празник 2019“. Програма по дни.

ПОКАНА №  3

 14 Март 2019
На основание чл. 23, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация  председателят на Общински съвет Кърджали свиква на 25.03.2019 г. /понеделник/ от 10.00 ч. в голямата зала на „Бизнес инкубатора” заседание  при следния проекто-дневен ред:  

БФБ оцени високо турнира по бокс за юноши в Кърджали

 18 Март 2019
В Кърджали завърши турнирът по бокс за юноши, валиден за Държавното лично отборно първенство и за Купа България. На ринга за шестте дни се качиха повече от 190 състезатели от близо 50 клуба

Успех за шестото издание на „Кърджали офроуд фест”

 18 Март 2019
Завърши шестото издание на „Кърджали офроуд фест”. Участваха състезатели от България, Гърция, Турция и за първи път от Казахстан

Съобщение

 19 Март 2019
Община Кърджали напомня  на всички собственици на домашни кучета, че крайният срок за заплащане на годишната такса за притежание на куче в размер на 4.00 лева е 31 март 2019 година.

Съюзът на българските писатели и Община Кърджали обявяват традиционния Конкурс за детска литература “Петя Караколева”

 19 Март 2019
Наградата е национална и се връчва всяка година през м. октомври, в навечерието на Деня на Кърджали. Право на участие имат всички български автори с новоиздадени книги за деца през 2018 г.

Млади журналисти от ОДК – Кърджали с призови награди от национален журналистически конкурс

 20 Март 2019
Шест престижни награди спечелиха младите журналисти от ОДК гр.Кърджали в Седмия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов”, гр.Разград, който е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на МОН. Общо 211 творби и радиопредавания от 40 населени места от цялата страна се състезаваха в конкурса, който е организиран от ЦПЛР-ЦУТН гр.Разград. Конкурсът се провежда в две категории: Радиожурналистика и Публицистични материали за вестник.

Конкурсът за детска рисунка „Родопски багри” става на 5 години

 21 Март 2019
В памет на именития кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими, община Кърджали, Общинският детски комплекс и СУ „Владимир Димитров – Майстора”, с подкрепата на РУО Кърджали, за пета поредна година организират Областен конкурс за детска рисунка на тема „РОДОПСКИ БАГРИ”.

С Артбус в Източните Родопи

 21 Март 2019
Арт движение Кръг и група творци се опитаха да възпроизведат вдъхновението на живия нестандартен контакт с разнообразни публики чрез същия тип изкуство „в движение“

Известният историк акад. Георги Марков гостува в Кърджали на 25 март

 22 Март 2019
Срещата с акад. Георги Марков се организира от РИМ Кърджали, СТДБ, Тракийският научен институт и издателство „Захарий Стоянов”

Световно кафене в ОДК

 25 Март 2019
"Добро, приятелство, толерантност", бе темата на Световното кафене, което събра учениците от  Детски и младежки парламент с ръководител Нели Карабашева, Клуб по фотография с ръководител Антония Грозева и Радиоклуб с ръководител Марияна Бекриева  в Общински детски комплекс гр.Кърджали в събота,  на 23.03.2019 г. 

Кметът: Статутът на терена за новата спортна зала ще се определи след приключване на процедурата по изработване на нов ПУП

 25 Март 2019
Направено от ГЕРБ предложение за промяна на статута на имота от публична в частна общинска собственост, където ще бъде разположена многофункционалната спортна зала в Кърджали, не влезе в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет. Причината за това е, че все още не е приключила стартиралата процедура за изработване на Подробен устройствен план –План за регулация и застрояване /ПУП-ПРЗ/, с цел обособяване на парцел за изграждане на спортна зала, която изисква закона.  

10 награди за младите таланти на ОДК във „Вълшебството на сезоните”

 25 Март 2019
За осма поредна година Астрономическа обсерватория при ОП „Младежки център” Хасково проведе Национален конкурс за ученици „Вълшебството на сезоните”, посветени на настъпването на Астрономическата пролет

Филиал на Тракийския научен институт ще бъдe открит в Кърджали

 25 Март 2019
В Кърджали да бъде открит филиал на Тракийския научен институт. Тази идея бе представена днес пред кмета инж. Хасан Азис от председателя на Тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той заедно с директора на института чл. кор. Проф. Васил Проданов представиха възможностите за реализиране на идеята в Кърджали във връзка със съществуващия интелектуален потенциал на специалистите в региона.

Поставят нови LED лампи за улично осветление на ел.стълбовете на  входовете на областния град

 26 Март 2019
Започна поставянето на нови LED лампи за улично осветление и боядисване на ел.стълбовете на  входовете на областния град. Групите работеха днес до общинската горичка на изхода по пътя за Хасково през Черноочене От тази  седмица по график работните групи  на фирмата изпълнител по проект „Реконструкция и въвеждане на енергоспестяващо осветление в Кърджали“ ще стартират дейностите и в централната градска част на града.

Младежи от Кърджали и Хасково участваха в „Оранжерия за мисли“

 26 Март 2019
„Оранжерия за мисли“, един различен начин за генериране на идеи, демонстрираха днес младежи в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали. Организатор  на свободното пространство за дискусии по различни теми бе Общинският съвет по наркотични вещества – Кърджали, а в дискусията участваха доброволците към Превантивно информационните центрове в Кърджали и Хасково.

Млади журналисти от ОДК представиха вестник „Приятели Плюс”

 27 Март 2019
При пълна зала с млади хора, вчера в ОДК Кърджали бе представен четвъртия брой на ученическия вестник „Приятели плюс” . Изданието е съвместен проект на ОДК и Дружеството „Приятели на САЩ” и се реализира всяка година в Месеца на Америка в Кърджали.

Пролетен детски карнавал

 28 Март 2019
За 16-та поредна година Община Кърджали и Общински детски комплекс организират Пролетен детски карнавал на 29 март от 11 ч. до театъра.

Община Кърджали се побратимява с централната брюкселска община Сен Жос и турската Маниса

 28 Март 2019
Община Кърджали се побратимява с централната брюкселска община Сен Жос и турската Маниса, съобщи на брифинг кметът инж. Хасан Азис. От думите му стана ясно, че утре в Кърджали пристига делегация от централната Брюкселска община Сен Жос за подготовка на документи, свързани с подписването на договор за сътрудничество и побратимяване между община Кърджали и брюкселската община.

Меморандум за сътрудничество подписаха община Кърджали и китайската община Мейджоу

 28 Март 2019
Меморандумът за сътрудничество в областта на градското управление, инвестициите, туризма и спорта е подписан на 18 март по време на посещение на кметd на община Кърджали инж. Хасан Азис в Китай

Подмяната на осветлението в общината върви по график, чака се разрешение за работа по републиканските пътища

 28 Март 2019
Подмяната на уличното осветление в Кърджали с лед осветление върви по график. Все още се изчаква разрешение от Агенция пътна инфраструктура за монтирането на лампите по републиканските пътища, преминаващи през града, каза кметът, който допълни, че наред с подмяната на уличното осветление върви и освежаването на стълбовете, върху които са поставени осветителните тела.

Кметът на Кърджали инициира подписка за запазване на летището в кв. Гледка

 28 Март 2019
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис инициира подписка за запазването на летището в кв. Гледка, съобщи днес на брифинг самият той. Това негово действие е продиктувано от риска летището да бъде унищожено, тъй като в тази зона ще бъде разположена и индустриалната зона на Кърджали, инициирана от областния управител, а сега изпълнявана от национална компания „Индустриални зони”.

Започва подмяната на изгнилите дъски на въжения мост

 28 Март 2019
Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис направи оглед на въжения мост, свързващ първите блокове на кв."Възрожденци" с центъра след сигнал на граждани за счупени дъски.

Детска градина „Мир” в Кърджали отворя врати през септември

 29 Март 2019
В момента усилено се работи по цялостния ремонт на детското заведение с капацитет 150 места. За следващата 2019/2020 учебна година ще бъде обявен прием на деца, който ще започне на 1 април т. г. и ще продължи до края на месеца

Община Кърджали сред първите в страната с одобрен Общ устройствен план на цялата община

 29 Март 2019
Общият устройствен план е одобрен от съответните министерства и последно от Националния център на недвижимото и културно наследство към Министерството на културата

Децата на Кърджали посрещнаха пролетта с карнавал

 29 Март 2019
За 16-та поредна година община Кърджали, ОДК и красивите деца на Кърджали направиха днес истински приказен карнавал на откритата  сцена до театър „Димитър Димов“ . Приказни герои, герои от филми, принцеси, поп звезди, призраци, смърфове, спайдермен и дори подвижен стадион  бяха във фокуса на карнавала.

Инициативен комитет поде подписката за запазване на летището на Кърджали

 29 Март 2019
Подписка за запазване на летището в Кърджали и неговото разширение и развитие като инфраструктурен проект под мотото „Криле над Кърджали” тръгна днес в Община Кърджали. Пръв подписа си под нея сложи кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който е инициатор на подписката.

Побратимяваме се с община в Брюксел, Белгия

 29 Март 2019
Делегацията от Сен Жос проведе работна среща с кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис. Двете страни обсъдиха сферите на сътрудничество между двете общини, които да намерят място в бъдещия Договор за партньорство, който ще бъде подписан след решение на ОбС-Кърджали

Посланикът на Германия гостува на инж.Хасан Азис

 29 Март 2019
Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна и разговаря днес с извънредния и пълномощен посланик на Федерална република Германия Н.Пр.Херберт Салбер. Визитата на дипломата в Кърджали е във връзка с провеждащата се национална конференция на преподавателите по немски език2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign