Панорамен изглед на Кърджали


Начало Архив на новините

Архив за месец: Май - 2023 г.

С танци, поетичен рецитал и песни на испански език бе открит Месецът на Испания в Кърджали

 02 Май 2023
С пищно тържество днес в двора на СУ П. Р. Славейков официално бе открит месеца на Испания в Кърджали. Танци, поетичен рецитал и песни, изпълнени на испански от възпитаници на училището за шампиони, където се изучава испански език, гарнираха тържеството.

Кметът на Кърджали инициира среща за безопасността на кръстовището до с.Глухар

 03 Май 2023
Кметът на община Кърджали д.р инж.Хасан Азис покани министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да посети Кърджали запровеждане на работна среща във връзка с безопасността на пътно кръстовище на път I-5 „Русе-В. Търново-Габрово-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа” при км. 348+252 /на кръстовището при спирка Глухар/.

СЪОБЩЕНИЕ

 03 Май 2023
ДО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СДРУЖЕНИЯ НА СОБСТВЕНИЦИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЦЕДУРА BG-RRP-4.023 „ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД – ЕТАП I“

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦА НА ИСПАНИЯ В КЪРДЖАЛИ "ПОЧУВСТВАЙ ИСПАНИЯ"

 04 Май 2023
Месец на Испания в Кърджали „Почувствай Испания“

ПОКАНА

 04 Май 2023
Община Кърджали кани жителите и гостите на Кърджали на 06.05.2023г. от 12,00 ч. пред Паметника на освободителите в Градската градина на Тържествен ритуал за 6 май- Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

Маскарад и емоции по Сервантес в „Славейков“ като част от Месеца на Испания

 05 Май 2023
Като втора проява от Месеца на Испания в Кърджали в СУ „Петко Рачов Славейков“ се проведе тържество, посветено на творчеството на Мигел де Сервантес. То протече като своеобразен рецитал и маскарад на костюми, представящи най-известните герои на писателя – Дон Кихот, Дулсинея и Санчо Панса.

В рамките на Месеца на Испания в Кърджали в ОДК прадставиха фотоизложба "България и Испания: съседи и приятели на Антарктида"

 05 Май 2023
В рамките на Месеца на Испания в Кърджали „Почувствай Испания”, организиран от Община Кърджали в партньорство с Посолството на Испания в България и СУ „П.Р. Славейков” в Общински детски комплекс бе представена фотоизложбата "България и Испания: съседи и приятели на Антарктида".

Кърджали стана част от Международното рали за ретро и класически автомобили „Марица”

 05 Май 2023
Кърджали стана част от 9-то издание на Международното рали за ретро и класически автомобили "Марица", което стартира днес от 10 ч. от Пловдивския панаир. Общо 55 ретро и класически возила с екипажите им дефилираха по затворената част на бул. България като спряха пред сградата на Български пощи, идвайки от предходната дестинация по трасето – Минерални бани.

Поздрав на кмета на Кърджали и председателя на ОбС за 6 май - Ден на храбростта и Българската армия

 05 Май 2023
Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис и Общински съвет-Кърджали поздравяват по случай 6 май - Ден на храбростта и Българската армия , военнослужещите, ветераните от войните и всички граждани на Община Кърджали! Нека сведем глава в знак на признателност пред падналите за свободата на България воини!

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите Кърджали чества 6 май - Деня на храбростта и Празник на Българската армия

 06 Май 2023
С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина днес кърджалийци честваха 6 май - Деня на храбростта и Празник на Българската армия. Загиналите за свободата на България бяха почетени с едноминутно мълчание, прозвуча химна на страната.

Един от създателите на Първия ученически гвардейски отряд Елена Кондикова бе наградена с почетен плакет на МО

 06 Май 2023
По повод 6 май – Деня на храбростта и Българската армия, със заповед на министъра на отбраната от 2 май, един от създателите на Първия ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев” в Кърджали Елена Кондикова бе удостоена с „Почетен плакет на Министерството на отбраната – 45 мм”. Наградата бе връчена от кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис по време на днешното тържество пред Паметника на освободителите по случай 6 май - Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

Инициативата „Мултикултурния град” за 16-ти път в Кърджали

 07 Май 2023
16-тото издание на Инициативата "Мултикултурният град" тази година стартира на 9 май от 17:00 ч. със съвместно събитие на БНР-Кърджали и Арт движение Кръг, посветено на 7-мия рожден ден на медията. На събитието ще присъства кметът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис, генералният директор на БНР Милен Митев, официални гости от София, екипът и много фенове на регионалната радиостанция на Българското национално радио – радио Кърджали, коетосе наложи на медийния пазар в Източните Родопи и достигна до сърцата на десетки хиляди слушатели.

По повод 9 май кметът д-р инж. Хасан Азис се срещна с единствения останал жив участник във Втората световна война Нико Костов

 09 Май 2023
По повод 9 май – Деня на Европа и Деня на победата днес кметът на Кърджали посети единствения жив участник във Втората световна война в община Кърджали, бай Нико Костов, който през тази година навършва 100 години.

По инициатива на ОИЦ в Кърджали бе отбелязана Европейската година на уменията

 09 Май 2023
За да бъде отбелязана Европейската година на уменията, по инициатива на ОИЦ – Кърджали в ОДК се проведе информационно събитие с участието на представители на общината, Общинския детски комплекс, Регионалното управление на образованието и представители на бизнеса.

С фото изложбата „Очите на Родопите” се откри 16-то издание на Инициативата „Мултикултурния град”

 10 Май 2023
С фото изложбата „Очите на Родопите”, дело на фотографите от БНР – Радио Кърджали Мехмед Реджеб и Георги Аргиров – Арго, на 9 май в Арт галерия „Кръг” бе открито 16-то издание на Инициативата „Мултикултурният град”.

Отлага се срещата за кръстовището до с.Глухар с регионалния министър

 10 Май 2023
Предвидената за 11 май 2023 г. работна среща във връзка с безопасността на пътното кръстовище при спирка Глухар се отлага за след 16 май т.г., като датата ще бъде уточнена допълнително. Това се налага заради промяна датата на заседание на МС за 11.05.2023 г. и ангажимент на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Кампания “Керемиди за/от смет”

 10 Май 2023
На 12,13,14 май 2023г. на паркинга на бул. „България“ пред площад „Освобождение“ ще се проведе кампанията „ Керемиди за смет“.

В Бизнесинкубатора ще се проведе среща във връзка с инвестиционното намерение за нова болница в Кърджали

 11 Май 2023
Утре, 12 май 2023 г., от 15.00 ч. в Бизнесинкубатора ще се проведе среща във връзка с подаденото в общината инвестиционно намерение за изграждане на нова болница „Сърце и мозък“ в Кърджали.

Посланикът на Испания пристига в Кърджали във връзка с Месеца на Испания

 11 Май 2023
На 12 май 2023 г. в Кърджали ще гостува Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания във връзка с провеждащия се в града „Месец на Испания“.

Кампанията “Керемиди за/от смет”, обявена за 12, 13 и 14 май, се отменя по технически причини

 11 Май 2023
Кампанията “Керемиди за/от смет”, която беше обявена, че ще се проведе на 12,13,14 май 2023г. на паркинга на бул. „България“ пред площад „Освобождение“ се отменя по технически причини и няма да се проведе на тези дати.

Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко: Голямата ни изненада е обичта, с която ни посрещнахте в Кърджали

 12 Май 2023
С развети испански и български знамена, испански песни и танци, днес в СУ „П.Р. Славейков” бяха посрещнати посланикът на Кралство Испания н. п. Алехандро Поланко и кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Очакваната визита е част от проявите, посветени на Месеца на Испания в Кърджали „почуствай Испания”, организиран от общината в партньорство с посолството на Испания в България и СУ „П.Р. Славейков”.

Инвестиционно намерение за първи частен медицински университет и многопрофилна болница в Кърджали представиха пред общинските съветници

 12 Май 2023
Първият в страната медицински университет и високотехнологична многопрофилна болница от веригата „Сърце и мозък” ще бъдат изградени в Кърджали на 40-декаров терен, намиращ се вдясно от парк Арпезос Север и пасарелката. Това предвижда инвестиционното намерение на Търговска Лига – Глобален Аптечен Център, което днес бе представено пред общински съветници от местния парламент и граждани.

Национален етнофестивал „Кърджали – столица на толерантността 2023“ ще събере над 300 самодейци

 15 Май 2023
Девети Национален етнофестивал „Кърджали – столица на толерантността 2023“ ще бъде открит на 3 юни 2023г. от 14,00часа в Дома на културата.

На стадион „Горубсо” се проведе детски футболен турнир организиран от „Футболна Академия Арда 1924” и Община Кърджали

 15 Май 2023
Детски футболен турнир под надслов „Защото Вашите детски усмивки значат много за нас” се проведе на 13 май на стадион „Горубсо”. Той е организиран от „Футболна Академия Арда 1924”, съвместно с Община Кърджали.

ПРОГРАМА

 16 Май 2023
ПРОГРАМА за културните и спортни мероприятия на Община Кърджали от 15 май до 2 юни 2023 г.

В месеца на Испания в Кърджали в двора на СУ „П.Р. Славейков” се развихри кулинарна фиеста

 16 Май 2023
Като част от проявите в Месеца на Испания днес в двора на Средно училище "Петко Рачов Славейков" се проведе кулинарна фиеста. Младежи на различни възрасти донесоха приготвени от тях самите /или с помощта на майки и баби/ традиционни испански ястия и се включиха в надпреварата, тъй като се оказа, че събитието е със състезателен характер.

Прессъобщение

 16 Май 2023
Днес, 16 май 2023 г., в предаването на Общинско радио Кърджали, от 15:20 часа ще бъде излъчено шестото от новата четвърта поредица съвместни предавания на Общинско радио Кърджали и Областен информационен център – Кърджали, за кохезионната политика и Оперативните програми на ЕС.

Регионалният министър идва на среща за опасно кръстовище

 17 Май 2023
На 18 май 2023 г. в 11.30ч. в зала 407 в сградата на общината ще се проведе отложената работна среща на заинтересованитестрани във връзка с безопасността на пътното кръстовище при спирка Глухар. Министърът нарегионалното развитие и благоустройството Иван Шишков е потвърдил участие. Очакват се и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, Пътна полиция – КАТ, Областен управител на област Кърджали, „ВиК“ООД, „Теклас България“.

Община Кърджали и МРРБ с решение: Кръстовището край село Глухар ще се реорганизира в кръгово движение

 18 Май 2023
По покана на община Кърджали и лично на кмета д-р инж. Хасан Азис днес на посещение тук пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той участва в работна среща на заинтересованите страни във връзка с безопасността на пътното кръстовище при спирка Глухар.

ПАМЕТТА И НЕЙНИТЕ ЛОКАЛНИ ПРОЕКЦИИ

 18 Май 2023
Инициативата „Мултикултурният град“ ще отбележи с две събития Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие 21 май. Материали отдългогодишно изследване на Арт движение Кръг в партньорство с експерти, илюстрирано с архивни документи, фотоси и текстове за еврейската общност в Кърджали,ще бъде представено в арт галерия „Кръг“по повод 80 години от спасяването на българските евреи и почит към паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

П О К А Н А № 5

 19 Май 2023
На основание чл. 23, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, С В И К В А М на26.05.2023 год. /петък/ от 10.00 часа в голямата зала на „Бизнес инкубатора” заседание при следния Проект Д Н Е В Е Н Р Е Д:...

По повод 24 май РК „Спорт и здраве” и Община Кърджали организираха спортен празник в базата край Широко поле

 22 Май 2023
По повод 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Работнически клуб „Спорт и здраве” и Община Кърджали организираха и проведоха голям спортен празник за заетите в образованието, който се проведе Общинския ученически център за военно обучение и спасителни дейности край село Широко поле.

В навечерието на 24 май, Домът на културата изнася юбилеен концерт-спектакъл „70 години творчество с поглед към бъдещето“

 22 Май 2023
В навечерието на 24 май, ден по-рано – на 23 май, / вторник/ от 18:30 ч. на сцената в Дом на културата ще се състои юбилеен концерт-спектакъл, по случай деня на славянската писменост и култура, под надслов „70 години творчество с поглед към бъдещето“.

Арт надпис „24 май” украси подножието на Паметника на освободителите в навечерието на празника на книжовността

 22 Май 2023
Арт надпис „24 май” украси подножието на Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В навечерието на 24 май кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис получи свидетелство за академична длъжност доцент по администрация и управление

 24 Май 2023
Ректорът на Бургаския свободен университет връчи на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис свидетелство за академична длъжност доцент по администрация и управление/публична администрация/. Това стана на церемония по случай 24 май в БСУ, по време на която своите дипломи получиха дипломи на бакалаври и магистрати, както и на преподаватели за академични длъжности.

Кърджали празнува 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и славянската книжовност

 24 Май 2023
С тържествено шествие от Дома на културата до Паметника на освободителите в Градската градина на представителните блокове на учебните заведения и читалищата в Кърджали започна днешния празничен за кърджалийци и гостите на града ден – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и славянската книжовност. То бе предвождано от първия ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев” и мажоретния състав на СУ „Отец Паисий”.

47 ученици награди кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис за достойно представяне на общината конкурси, състезания, олимпиади и фестивали

 24 Май 2023
За 12-та поредна година Ръководството на Община Кърджали награди изявени ученици от Община Кърджали по случай 24 май – Ден на Кирил и Методий, българската просвета и култура и славянската книжовност. Отличени бяха 47 ученици в 4 възрастови групи – 1-4, 5-7, 8-10 и 11-12 клас, от училищата и образователните институции в община Кърджали. Наградите връчи лично кмета на Кърджали доц. д-р Хасан Азис по време на тържеството в Градската градина пред Паметника на освободителите.

Четирима абитуриенти получиха Стипендия „Кърджали” за 24 май

 24 Май 2023
Четирима са отличените абитуриенти, които през тази година получиха специалната стипендия „Кърджали”, завършили 12-ти клас, предсрочно приети във Висши учебни заведения, поради класиране на призови места в международни и национални конкурси, състезания, олимпиади в областта на науката, изкуството и технологиите; разработили и публикували в международни и български издания оригинални проекти в областта на различни учебни дисциплини.

За Деня на книжовността Ротари клуб Кърджали награди 11 абитуриенти

 24 Май 2023
И тази година за 24 май Ротари клуб –Кърджали отличи изявени абитуриенти. Грамоти и парични награди получиха 11 зрелостници. Наградите им връчи пред Паметника на освободителите президентът на Ротари клуб - Кърджали Невин Караджа.

За поредна година Фондация „Хюсние Кяшиф”награди шестима ученици

 24 Май 2023
За поредна година Фондация „Хюсние Кяшиф“ награди шестима ученици от учебни заведения в Кърджали. Това стана по време на градското тържество по повод 24 май – деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Над 80 образователни и културни дейци награди кметът доц. д-р Хасан Азис за 24 май 2023 г.

 24 Май 2023
Над 80 учители, педагогически специалисти, дейци на културата, артисти и журналисти бяха наградени на тържество по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Плакетите и грамотите, гарнирани с по една роза, връчи кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. Асистираха му заместник-кметовете инж. Катя Митовска, Тунджай Шюкрю и секретарят на общината Себахатин Риза. Това се случи на празнична среща-коктейл в ресторант „Ла виста”.

Представят инвестиционното намерение за нова болница и медицински университет в Кърджали

 25 Май 2023
На 25 май 2023 г., от 17.00 ч. в Бизнесинкубатора ще бъде представеноинвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали /болница „Сърце и мозък“ и Медицински университет/.Представител на инвеститора ще запознае присъстващите на срещата с проекта, за чието реализиране иска терен от общината.

СЪОБЩЕНИЕ

 25 Май 2023
На заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок, считано от 25.05.2023 г., за предложения и становища по настоящия Проект на Общинска програма по енергийна ефективност 2023-2028 на Община Кърджали.

В месеца на Испания в Кърджали представят „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята”

 25 Май 2023
В рамките на Месеца на Испания в Кърджалии като част от програмата на „Мултикултурният град“ в Арт Галерия Кръг е представена възпоменателната изложба „Най-дългото пътуване. Първата обиколка на Земята“.

Инвестиционното намерение за изграждане на нова болница и медицински университет в Кърджали получи гражданско одобрение на нарочна среща

 25 Май 2023
Пълно одобрение от участниците в срещата с обществеността получи инвестиционното намерение на „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център“АД за изграждане на високотехнологичен, уникален за страната здравно-образователен център на територията на град Кърджали /болница „Сърце и мозък“ и Медицински университет/.

С пълно единодушие Общинският съвет реши да се предостави терен на инвеститора за изграждане на болница и медицински университет в Кърджали

 26 Май 2023
С пълно единодушие-от 40 присъстващи 40 гласували „за”, днес общинските съветници гласуваха решението за предоставяне на близо 40 дка терен за изграждане на високотехнологична болница и медицински университет в Кърджали. Според решението променя се статута на новообразуваните имоти от публична общинска собственост в частна общинска собственост.

Община Кърджали и Тенис клуб Кърджали организират инициатива във връзка със Световния ден на предизвикателството

 26 Май 2023
Община Кърджали за поредна година се включва в инициативата Световен ден на предизвикателството. Във връзка с това Община Кърджали и Тенис клуб - Кърджали организират мероприятие за деца под надслов „STREET TENNIS – IF THERE IS A PURPOSE” на 27.05.2023 г. от 11.00 ч. в Градската градина /на гладкото/ . Организаторите канят всички, които желаят да се включат в мероприятието.

Проект „Партньорското взаимодействие между местна власт и бизнес за подобрено местно икономическо развитие“

 26 Май 2023
Продължава реализирането на проект „Партньорското взаимодействие между местна власт и бизнес за подобрено местно икономическо развитие“, който се изпълнява от Фондация „Микрофонд София” в партньорство с Община Кърджали по Договор за ПБФП BG05SFOP001-2.025-0032-С01, финансиран по Оперативна програма „Добро Управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Близо 100 деца се докоснаха до тенис спорта в детски празник, организиран от Община Кърджали и Тенис клуб-Кърджали

 29 Май 2023
Във връзка със Световния ден на предизвикателството, Община Кърджали и Тенис клуб - Кърджали организираха и проведоха мероприятие за деца под надслов „STREET TENNIS – IF THERE IS A PURPOSE” на 27.05.2023 г. от 11.00 ч. в Градската градина .

Весел Детски празник по случай 1 юни – Международен ден на детето

 30 Май 2023
Община Кърджали и Общински детски комплекс канят всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета и техните родители на ПЪРВОЮНСКИ ДЕТСКИ ПРАЗНИК на 1 юни /четвъртък/ в Градската градина от 17.30 ч.

Обявление за откриване на процедура за определяне на съдебни заседатели за Районен съд – Кърджали за мандат 2023 – 2027г.

 30 Май 2023
ъв връзка с изтичане мандата на действащите съдебни заседатели, участващи в разглеждането на наказателни дела в Районен съд – Кърджали и в изпълнение на Решение № 72, взето с Протокол № 4 от 27.04.2023 г. на Общински съвет - Кърджали, е открита процедура за определяне на съдебни заседатели за Районен съд – Кърджали за мандат 2023 – 2027 г.

ПРОГРАМА НА УВЕСЕЛИТЕЛНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ В ПАРК „ПРОСТОР“ ЗА ДЕНЯ НА ДЕТЕТО 01.06.2023г.

 30 Май 2023
Състезание в приключенски въжен парк- деца от 4 до 14 годишна възраст са поканени да се състезават по трасетата на въжения парк.

Пръскат срещу кърлежи в Кърджали на 2 юни

 31 Май 2023
Община Кърджали уведомява населението, че на 2 юни ще бъде извършено пръскане на зелените окосени площи срещу кърлежи в областния град.2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign